Hlavné menu UJS

Správa o Medzinárodnej vedeckej konferencii UJS – 2016

Medzinárodná vedecká konferencia našej univerzity, ktorá sa každoročne koná na začiatku akademického roka, sa tento rok uskutočnila 13.-14. septembra 2016 s podnázvom „Súčasné aspekty vedy a vzdelávania“ v 7 sekciách v Konferenčnom centre Univerzity J. Selyeho. Konferenciu  otvoril rektor univerzity doc. RNDr. János Tóth, PhD., súčasne aj odborný gestor podujatia. V úvodnej časti konferencie odzneli dve prednášky pozvaných plenárnych prednášateľov. Prvým prednášateľom bola prof. Dr. Katalin Kéri, CSc., profesorka Univerzity v Pécsi (Pécsi Tudományegyetem), ktorej prednáška sa týkala dejín pedagogiky vo vzťahu ku komptenčnému vzdelávaniu pedagógov. Druhým prednášateľom bol prof. Dr. József Poór, DSc. profesor našej univerzity, s prednáškou Obchodné služby a výzvy ekonomického vzdelávania v 21. storočí – minulosť, súčasnosť a budúcnosť. Obidve plenárne prednášky so svojim obsahom nových vedeckých výsledkov a poznatkov prispeli k vysokej odbornej úrovni podujatia.

Jednotlivé sekcie boli vytvorené v nadväznosti na jednotlivé oblasti výskumu. V oblasti výskumu Ekonomika a manažment v sekcii „Výzvy súčasnosti ako šanca pre budúce úspechy – ekonomické vedy v 21. storočí” počas dvoch dní odznelo 21 prednášok a v zborníku sekcie bolo vydaných 24 publikácií.

Oblasť výskumu Informatika sa prezentovala na konferencii sekciou „Moderné informačno-komunikačné technológie a ich úloha vo vzdelávaní”, do ktorej sa zapojilo 10 prednášajúcich a v zborníku sekcie bolo vydaných 14 publikácií.

Pedagogická fakulta počas dvoch dní konferencie zorganizovala v oblasti výskumu Humanitné vedy sekcie „Tradície a perspektívy maďarského jazyka a literatúry a slovenského jazyka a literatúry” a „Kanonizácia – dekanonizácia – rekanonizácia v literatúre”, v oblasti výskumu Pedagogické vedy sekciu „Metodika výchovy a vzdelávania” a sekciu „Inovatívny prístup v pedagogike”. V 4 sekciách spoločne  odznelo vyše 50 prednášok a v zborníku bolo publikovaných 60 publikácií.

V sekcii Fakulty reformovanej teológie „Peregrinácia a migrácia v náboženstvách a dejinách cirkví” sa uskutočnilo 11 prednášok a v zborníku bolo vydaných 10 publikácií.

Univerzita J. Selyeho aj touto konferenciou preukazuje svoju angažovanosť v oblasti vedy a výskumu. Konferencia poskytla možnosť na otvorenú výmenu skúseností a názorov, na budovanie kontaktov a zosúladenie výskumných programov a cieľov, a ďalej posilnila dobrú povesť našej univerzity v domácom ako aj v medzinárodnom akademickom prostredí.

Galéria je k dispozícii tu.

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies.

  
spam vedelem