Hlavné menu UJS

11. Komárňanské univerzitné dni

1. deň ─ pondelok

Dňa 13. apríla sa začal XI. ročník Komárňanských univerzitných dní (KUD). Na slávnostnom otvorení sa pozvaným hosťom a študentom UJS prihovoril rektor univerzity, János Tóth a predseda študentskej samosprávy, Dávid Szabó. Po otvorení nasledovala plenárna prednáška poslanca EP, Pála Csákyho. Po jeho vystúpení sa prítomní záujemcovia mohli oboznámiť so životnou dráhou a prácou moderátora a športového komentátora Gábora Gundela Takácsa. V ďalšej časti dňa sa uskutočnili programy fakúlt za aktívnej účasti pozvaných hostí. Peter Ondrejka zaviedol záujemcov PF do sveta kávy, Ákos Jarjabka predstavil študentom EF projekt zameraný na problematiku diaspóry a Géza Xeravits prezentoval záujemcom RTF podoby zobrazenia synagóg v staroveku. Na záver dňa sa (nielen) vyznávači cyklistiky mohli tešiť zo zážitkov  cyklistu-svetobežníka Zoltána Bujnu, ale aj študenti mohli "vyspovedať" svojho učiteľa Józsefa Keserűa.

V konferenčnom centre sa o. i. uskutočnila i celodenná výstava numizmatickej zbierky, a k dispozícii študentom bol  aj stánok mobilitného programu Erasmus+.

2. deň ─ utorok

Druhý deň KUD (14. apríl) sa začal plenárnou prednáškou poslanca NR SR Zsolta Simona, ktorý prezentoval prítomným záujemcom možnosti získania dotácií prostredníctvom projektov v oblasti poľnohospodárstva. Po zaujímavej prednáške nasledovalo plenárne vystúpenie biskupa reformovanej cirkvi Lászlóa Fazekasa, ktoré sa uskutočnilo v znamení problematiky okultizmu. Návštevy a prednášky ďalších hostí sa realizovali v rámci sprievodných podujatí fakúlt. Zavítal k nám o. i. Sándor Benkovics a Beáta Kádár (na  pozvanie EF), a Vilmos Galo a Tamás Süll (na pozvanie RTF). V poobedňajších hodinách sa na PF uskutočnilo zaujímavé interaktívne podujatie za účasti Úradu štátneho tajomníka zodpovedného za rodinu a mládež Ministerstva ľudských zdrojov Maďarska. Programu sa zúčastnil minister ľudských zdrojov Zoltán Balog, štátna tajomníčka Katalin Novák, zástupca štátneho tajomníka Tamás János Schanda a veľvyslankyňa Maďarska v Bratislave Éva Czimbalmosné Molnár. Na PF privítal hostí viceprimátor Komárna Béla Keszegh,  dekanka PF Margit Erdélyi a predseda Zväzu skautov maďarskej národnosti na Slovensku Szilárd Csémi.  Po interaktívnom podujatí sa významná delegácia presunula na Rektorát UJS, kde ju privítal rektor našej univerzity, János Tóth a primátor mesta Komárno, László Stubendek.  V rámci recepcie usporiadanej na počesť vzácnych hostí sa uskutočnilo krátke pracovné rokovanie vedúcich predstaviteľov oboch strán.

Vo večerných hodinách sa zásluhou hudobnej skupiny ROAD do popredia dostala hudba a zábava.

3. deň ─ streda

Stredajší deň KUD už tradične patrí vede a vedeckým prácam študentom. 15. apríla sa konalo univerzitné kolo Študentskej vedeckej a odbornej činnosti (ŠVOČ), do ktorého bolo prihlásených 34 súťažných prác. Hodnotenie týchto prác prebiehalo v 5 sekciách: literárne a jazykové vedy, pedagogické vedy a predškolská a elementárna pedagogika, ekonomické vedy a informatika, historické vedy a teologické vedy. Vyhodnotenie študentských vedeckých prác sa uskutočnilo v poobedňajších hodinách. Výsledky sú dostupné tu.

Vo forme sprievodného podujatia sa súčasne s univerzitným kolom ŠVOČ konalo stretnutie absolventov UJS s názvom Stretnutie Alumni, ktoré pokračovalo premietaním filmu o  študentoch prvého ročníka a besedou študentov s dekanom Attilom Lévaiom. Neskorý večer a noc patrila spoločenským hrám v ŠD Danubius.

4. deň ─ štvrtok

Po aktivitách predchádzajúcich dní, ktoré si vyžadovali kondíciu mysle, štvrtkový deň bol venovaný fyzickým aktivitám. Športový deň si mohli užiť priaznivci rôznych športových odvetví, napr. futbalu, basketbalu, volejbalu alebo stolného tenisu. V mestskej športovej hale sa v rámci Selye Cup-u stretli univerzitné mužstvá futsalu, kým vyznávači kultúrnych pamiatok mali možnosť navštíviť komárňanskú pevnosť. Poobede sa uskutočnila prezentácia spol. HEINEKEN spojená s ochutnávkou piva, a záujemcovia mali možnosť nahliadnuť i do zákulisia Troll Football-u a do žánra slam poetry, ktorý sa teší čoraz väčšej obľube mládeže.

5. deň ─ piatok

Aj posledný deň KUD bol venovaný športovým aktivitám. Po raňajšom "povzbudení" a rozcvičke organizátori odštartovali tohtoročné kolo programu "Beh pre budúcnosť", ktorého sa už tradične zúčastňujú okrem študentov UJS aj žiaci stredných a základných škôl a deti z materských škôl Komárna. Tento beh symbolizuje, že v našom meste je zabezpečené vzdelávanie v jazyku maďarskom od materskej školy až po univerzitu.

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies.

  
spam vedelem