Hlavné menu UJS

Pred 20. rokmi rozhodla Národná rada SR o zriadení Univerzity J. Selyeho

O zriadení UJS s tromi fakultami (Reformovaná teologická fakulta, Pedagogická fakulta a Ekonomická fakulta) rozhodla Národná rada SR pred 20. rokmi dňa 23. októbra 2003. Zákon č. 465/2003 Z. z. o zriadení UJS v Komárne nadobudol účinnosť 1. januára 2004.  Vtedajší minister školstva poveril vybudovaním infraštruktúry a organizovaním štúdia v novozriadenej univerzite Sándora Alberta.

Založením maďarskej univerzity sa splnil dlhoročný sen Maďarov žijúcich na Slovensku. UJS ako jediná samostatná verejná vysoká škola na Slovensku vyučuje v jazyku národnostnej menšiny – v maďarskom jazyku. Jej založenie bolo historickou udalosťou v dejinách vysokoškolského vzdelávania na Slovensku i v rámci Európskej únie. Prioritnou úlohou univerzity pri napĺňaní jej poslania je poskytovanie vysokoškolského vzdelávania a tvorivého vedeckého bádania. 

Od svojho založenia na UJS úspešne ukončilo štúdium takmer 10 000 absolventov, čím výrazne prispela k výchove intelektuálnej vrstvy Maďarov na Slovensku.

UJS i touto cestou vyslovuje poďakovanie všetkým svojim priaznivcom a podporovateľom, ktorí prispeli k založeniu a fungovaniu univerzity.

V blízkej budúcnosti si univerzita pripomenie svoje založenie formou spomienkovej konferencie a v jubilejnom 20. akademickom roku pripravuje niekoľko vedeckých prednášok.

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies.

  
spam vedelem