Hlavné menu UJS

TÝŽDEŇ VEDY A TECHNIKY NA UJS

Do Týždňa vedy a techniky na Slovensku, organizovaného Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR a Národným centrom pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti, sa naša univerzita zapojila s viacerými zaujímavými podujatiami, prednáškami na vysokej úrovni nielen pre študentov ale aj pre odbornú, širokú verejnosť.

7. novembra sa uskutočnila prednáška prof. Dr. Józsefa Poóra, DSc. et al. s názvom „Najnovšie trendy v zamestnanosti a HR v krajinách V4 vo svetle empirického výskumu“ o zrýchlenej transformácii trhu práce a vplyve technologického rozvoja, ktorých efektom je, že spôsobujú transformáciu trendov zamestnanosti a HR. Prednáška sa uskutočnila v rámci projektu VEGA č. 1/0688/21 - Výskum a analýza stratégií zamestnanosti v krajinách V4.

 

Nasledujúci deň sa uskutočnila prednáška pána Ing. Ondreja Takáča, PhD., vedúceho Katedry informatiky s názvom „Tvorba 3D modelov pomocou fotogrametrie”, ktorá sa zameriavala na samotný spôsob tvorby 3D modelov a možnosti ich uplatnenia.

Hlavnou témou prednášky pána prof. Ing. Vladimíra Gazdu, PhD. s názvom „Sloboda – minulosť, súčasnosť, budúcnosť” bola sloboda a rôzne vnímania slobody.

  

9. novembra sa uskutočnila prednáška pána prof. Andrása Molnára, PhD. s názvom „Detekcia rádioaktívneho žiarenia dronmi“, ktorá rozoberala veľký potenciál dronov, ohľadom ich využitia v mnohých spoločenských aj vedeckých oblastiach. Jednou z týchto oblastí je ich využitie na detekciu rádioaktívneho žiarenia

  

V prednáške prof. Lászlóa Szalayho, DSc. s názvom „Prečo trvalo dve tisícročia, kým sa jeden matematický problém vyriešil? sa záujemcovia dozvedeli o riešení problému z 3. storočia pred naším letopočtom, ktorého sa do 21. storočia konečne podarilo rozlúštiť pomocou počítača, vznikla teória riešenia typu rovníc, ktorá je dodnes predmetom intenzívneho výskumu.

V rámci projektu č. Erasmus+ KA2 č. 2022-2-HU01-KA220-HED-000094859 sa uskutočnil workshop s názvom „Potravinová alergia, potravinová intolerancia: mylné predstavy a dôkazy“, ktorý okrem zdieľania výsledkov výskumu súvisiaceho s témou poskytol aj príležitosť na výmenu názorov a skúseností.

    

Na Pedagogickej fakulte v rámci Týždňa vedy a techniky Dr. Zoltán Unger, docent Univerzity Loránda Eötvösa, predniesol 8. novembra prednášku pre študentov Katedry biológie s názvom ,,Vplyv Coriolisovej sily na vývoj riečiska Dunaja a Tisy“ počas ktorého sa študenti mohli oboznámiť so silami vplývajúcimi na vývoj brehov riek.

 

Digitálna technológia je súčasťou každodenného života, preto v dňoch 7. a 8. novembra  v rámci prednášok „Digitálna technológia a bádateľské tvorivé hry v materskej škole I. a II.“ sa uskutočnil jednoduchý prieskum a sa preskúmali vývojové hry (bádateľské tvorivé hry), digitálne animácie určené pre deti predškolského veku.

 

Dňa 7. novembra sa uskutočnili dve prezentácie o inovatívnych metódach vyučovania literatúry, počas ktorej si poslucháči mohli vyskúšať techniky, s možnosťou využitia vo svojej pedagogickej praxi. Počas prednášky a workshopu „Ženy vo vede“ účastníci získali prehľad o histórii, vlnách a spoločenských dôsledkoch feminizmu, sa oboznámili s vedeckou prácou žien, ktoré významne prispeli k rozvoju vedy. Počas workshopu si študenti mohli vyskúšať svoje praktické vedomosti, spolupracovať v skupinách.

PaedDr. Alexandra Nagyová, PhD. realizovala seminár s názvom „Buddy-program”: študentom bol predstavený unikátny systém a spôsob jeho fungovania v univerzitnom prostredí, úlohou ktorého je, aby si študenti dokázali navzájom pomôcť s akademickými ťažkosťami počas svojho vysokoškolského štúdia.

Doc. PaedDr. Patrik Šenkár, PhD., docent Katedry slovenského jazyka a literatúry Pedagogickej fakulty Univerzity J. Selyeho predviedol prednášku s názvom „Vývin jazykových, komunikačných a literárnych kompetencií v predprimárnej výchove a primárnom vzdelávaní –aj– v školách s vyučovacím jazykom maďarským s akcentom na predmet slovenský jazyk a slovenská literatúra“, venovanú najmä študentom predškolskej a elementárnej pedagogiky o dôležitosti výchovy a vzdelávania v materských a základných školách.

 

Prednášky Dr. Gábora Tótha, docenta Univerzity Loránda Eötvösa sa 9. novembra 2023 zúčastnilo viac ako 40 záujemcov ,,Avari v okolí Komárna (Antropologický prehľad)“. Študenti Katedry biológie UJS a ďalší záujemcovia sa mohli oboznámiť s výsledkami výskumu kosťových pozostatkov nájdených v hroboch avarskej doby v okolí Komárna.



Katedra nemeckého jazyka a literatúry 9. novembra už po piatykrát organizovala Komárňanský deň germanistiky „Komorner Germanistentag“. V dopoludňajších hodinách sa účastníci mohli zúčastniť workshopu o inovatívnych metódach výučby cudzích jazykov, prezentácie o možnostiach virtuálnej reality vo výučbe cudzích jazykov, a správy semestra v programe Erasmus v Rakúsku. Popoludní prof. Dr. Erzsébet Komlósiné Knipf podala prehľad o súčasnom stave nemeckého jazyka vo svete a v stredoeurópskom regióne. Na záver nasledoval kvíz z nemeckého jazyka pre študentov stredných škôl z Komárna, víťazom ktorého sa stal tím Gymnázia H. Selyeho.

Prezentácie medzinárodného vedeckého sympózia „Menšinová dvojjazyčnosť v Karpatskej kotline. Komunikačné scény verejná správa – vzdelávanie“ sa uskutočnili 10. novembra v dvoch blokoch: 10 prednášok: 4 z lingvistiky, 2 z jazykovej pedagogiky, 2 zo sociológie a 2 z histórie.

 

Podrobné informácie o plánovaných akciách sú na webových stránkach jednotlivých fakúlt.
Informácie o podujatiach v celej SR v rámci Týždňa vedy nájdete na stránke: www.tyzdenvedy.sk.

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies.

  
spam vedelem