Hlavné menu UJS

Akademická slávnosť

Akademická slávnosť pri príležitosti 10. výročia založenia UJS spojená so slávnostným otvorením akademického roka 2014/2015

Na Univerzite J. Selyeho sa dňa 19. septembra 2014 uskutočnila akademická slávnosť pri príležitosti 10. výročia jej založenia spojená so slávnostným otvorením akademického roka 2014/2015. Na netradičnej slávnosti sa zúčastnili najvyšší akademickí funkcionári vysokoškolských inštitúcií SR, Maďarska, Rumunska a Ukrajiny, ďalej mnohí domáci a zahraniční poprední predstavitelia diplomatického zboru,  politického, verejného, vedeckého a kultúrneho života. Pri príležitosti 10. výročia založenia UJS János Tóth, rektor univerzity, predniesol slávnostný jubilejný príhovor (celý text čítaj tu).

     V pokračovaní slávnosti sa uskutočnilo odovzdanie ocenení UJS - pamätnej, zlatej, striebornej a bronzovej medaily UJS osobám a inštitúciám, ktoré výrazne prispeli k vzniku a k rozvoju univerzity, ďalej za pomoc a podporu a úspešnú spoluprácu počas uplynulých desiatich rokov.

    Zlatú medailu UJS prevzali Sándor Albert, prvý rektor UJS, v mene Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pán minister školstva Peter Pellegrini, v mene Ministerstva ľudských zdrojov Maďarska štátny tajomník László Palkovics a v mene Predsedníctva maďarskej vlády štátny tajomník Árpád János Potápi.

     Za záslužnú prácu pri zakladaní univerzity a za pomoc a podporu pri prekonaní počiatočných prekážok boli striebornou medailou UJS ocenení Gyula Bárdos, Erzsébet Dolník, Iván Farkas, Gábor Gál, Richárd Hamerlik, István Harna, Lajos Ladányi, László A. Nagy, István Pásztor, Klára Sárközi, János Szigeti a bývalý minister školstva Martin Fronc. Za záslužnú prácu v prospech UJS boli ocenení striebornou plaketou UJS predsedníčka Správnej rady Éva Hortai, bývalý minister Správnej rady a bývalý minister školstva László Szigeti a ďalší členovia Správnej rady Imre Andruskó, Tibor Bastrnák, Štefan Meszlényi, József Őszi a Árpád Szabó.

    Bronzovou medailou UJS boli ocenení Géza Erdélyi, bývalý vedúci katedry Reformovanej teologickej fakulty, Lajos Berek, zhotoviteľ a darca sochy Selyeho a Zoltán Szabó, bývalý riaditeľ Nadácie pre UJS.

    Za úspešnú spoluprácu vo vedeckovýskumnej a pedagogickej činnosti rektor János Tóth daroval Pamätnú medailu UJS slovenským, maďarským a ďalším zahraničným vysokoškolským inštitúciám (celkovo 28), ktoré prijali pozvanie na akademickú slávnosť. Za úspešnú spoluprácu a podporu univerzity boli pamätnou medailou UJS ocenené mesto Komárno, Reformovaná kresťanská cirkev, Akademická rada Maďarov na Slovensku, Zväz maďarských pedagógov na Slovensku a Metodicko-pedagogické centrum.

    Na akademickej slávnosti sa k pozvaným hosťom prihovorili pán minister Peter Pellegrini, štátni tajomníci Maďarska László Palkovics a Árpád János Potápi,  z poverenia prezidenta Slovenskej rektorskej konferencie pozdravil našu akademickú obec pán Jozef Jarab, rektor Katolíckej univerzity v Ružomberku, ďalej József Bódis, prezident Maďarskej rektorskej konferencie, Sándor Albert, bývalý rektor UJS a Martin Fronc, bývalý minister školstva SR.

    V zmysle tradícií UJS na slávnostnej udalosti študenti prvého ročníka zložili sľub prednesený Dávidom Szabóm, predsedom Študentskej samosprávy UJS, ktorý následne pozdravil akademickú obec a hostí jubilejnej slávnosti.

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies.

  
spam vedelem