Hlavné menu UJS

Otvorenie akademického roka 2015/2016 na Univerzite J. Selyeho

Otvorenie akademického roka 2015/2016 na Univerzite J. Selyeho

„Univerzita J. Selyeho ukončila rušný jubilejný rok.” – konštatoval na úvod svojho prejavu rektor univerzity, doc. RNDr. János Tóth PhD., pri príležitosti slávnostného otvorenia nového akademického roka. To sa uskutočnilo v piatok, 18. septembra 2015. Vedenie univerzity pri tejto príležitosti privítalo na pôde školy známych verejných činiteľov, poslancov Národnej rady SR, primátora mesta Komárno, ako aj rektorov a dekanov partnerských inštitúcií. Jedným z najväčších úspechov úvodu nového akademického roka je fakt, že napriek poklesu demografickej krivky, sa počet študentov 1. ročníka na bakalárskom stupni štúdia v tomto roku zvýšil.

Tóny vstupných fanfár zvýraznili povznesenú atmosféru zahájenia akademického roka 2015/2016. Úvodné slovo v slávnostnej sále UJS patrilo členom vedenia Univerzity J. Selyeho. Spevácky zbor UJS, pod vedením zbormajsterky Yvette Orsovics, aj tentoraz predviedol publiku mimoriadne príjemné vystúpenie. Hostí, ako aj ostatných zúčastnených, privítal prorektor UJS, PaedDr. György Juhász, PhD.

Následne sa ujal slova rektor Univerzity J. Selyeho, doc. RNDr. Tóth János PhD. Referoval o dosiahnutých výsledkoch inštitúcie, pričom venoval sa aj téme komplexnej akreditácie. Rektor osobitne vyzdvihol, že za najväčší úspech považuje skutočnosť, že v tomto akademickom roku do Komárna príde viac prvákov, ako vo vlani. Na pôde Univerzity J. Selyeho bude študovať 1719 študentov – z nich 1136 na bakalárskej, a 553 na magisterskej úrovni, pričom doktorandské štúdium si v tomto roku zvolilo 30 študentov. „S radosťou môžem skonštatovať, že počet prijatých a zapísaných študentov do 1. ročníka na 1. stupni štúdia, v porovnaní s vlaňajším rokom, narástol až o 59% (z 368 študentov v r. 2014 na 586 študentov v r. 2015), to znamená, že teraz máme o 218 prvákov viac v bakalárskom štúdiu, ako pred rokom.” Slávnostný príhovor rektora UJS si v celom rozsahu  môžete prečítať tu.

Študentom akademickej obci sa prihovoril aj  primátor Komárna, László Stubendek. Vo svojom prejave skonštatoval: „Nezabudnime, že zveľaďovanie mena známeho vedca, významnej osobnosti mesta, Hansa Selyeho a súčasne šírenie dobrého mena univerzity, je našou spoločnou úlohou! Som hrdý a každý z nás sa môže pýšiť výsledkami Univerzity J. Selyeho. ”

Následne rektor univerzity odovzdal Cenu rektora vedecko-pedagogickým zamestnancom, ktorí počas uplynulého akademického roka svojou výbornou prácou, publikačnou, či vedeckou činnosťou, šírili dobré meno univerzity a tým prispeli k jej rozvoju a popularizácii.

Záver patril novým študentom, ktorí pod vedením Dávida Szabóa, predsedu Študentskej samosprávy UJS, zložili slávnostný sľub.  Ako uviedol predseda Študentskej samosprávy, v tomto roku bol mimoriadny záujem o účasť v tábore pre „nováčikov”.  Čerství prváci univerzity v rámci neho spoznávali krásy mesta, zoznamovali sa so spolužiakmi a zároveň získali užitočné informácie od starších kolegov. „Prváci sa môžu na nás spoľahnúť aj po skončení tábora,”- zdôraznil Dávid Szabó.

 

 

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies.

  
spam vedelem