Hlavné menu UJS

Prof. Dr. Kálmán Győry, DSc. - prvý „doctor honoris causa“ UJS

Aula UJS sa dňa 9. novembra 2016 stala dejiskom významného slávnostného akademického podujatia, ktoré viedol prorektor PaedDr. György Juhász, PhD. V rámci podujatia Týždeň vedy a techniky 2016 sa v jej priestoroch uskutočnilo historicky prvé slávnostné odovzdanie čestného titulu „doctor honoris causa“ na našej univerzite.

Prvým nositeľom významného ocenenia „doctor honoris causa“ UJS sa stal prof. Dr. Kálmán Győry, DSc., člen Maďarskej akadémie vied, člen Academie Europaea, emeritný profesor a emeritný rektor Univerzity Debrecen. Čestný titul, o udelení ktorého rozhodla Vedecká rada UJS na svojom zasadnutí dňa 10. mája 2016, bol ocenenému udelený za jeho mimoriadne zásluhy o rozvoj vedy v oblasti teórie čísel v medzinárodnom kontexte. Ocenený sa zvlášť významným spôsobom zaslúžil o rozvoj vedy a techniky a jeho vedecké výsledky majú osobitný význam a ohlas doma i v zahraničí. Laudatio predniesol predkladateľ návrhu, RNDr. József Bukor, PhD. Po predstavení vzácneho hosťa bolo pristúpené k slávnostnému aktu udelenia titulu za účasti promótora Dr. habil. PhDr. Józsefa Liszku, PhD., ktorý predniesol promočný text. Po zložení prísľubu bol čestný doktor ocenený insígniou UJS, následne mu rektor doc. RNDr. János Tóth, PhD. odovzdal diplom „doctor honoris” UJS, ktorým sa čestnému doktorovi priznávajú všetky práva a privilégiá súvisiace s touto poctou. Slávnostnému zhromaždeniu a oslávencovi sa po promočnom akte prihovoril rektor našej univerzity. Po vystúpení sláčikového kvarteta, zloženého z členov Komárňanského komorného orchestra sa ujal slova čerstvý čestný doktor UJS, Kálmán Győry. Vo svojom krátkom príhovore sa poďakoval za vzácne ocenenie UJS.

Menovanie Kálmána Győryho čestným doktorom, „doctorom honoric causa” UJS je pre nás veľkou cťou a značnou mierou prispeje k zvyšovaniu úrovne a prestíže celej našej inštitúcie. Sme hrdí, že prvý titul „doctor honoris causa” UJS sme mohli odovzdať osobnosti hodnej na tento vzácny titul. Prvému nositeľovi titulu „doctor honoris causa” UJS prajeme veľa síl a zdravia, ďalšie úspechy v profesionálnom živote, a veľa šťastia a spokojnosti v kruhu svojej rodiny a blízkych spolupracovníkov!

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies.

  
spam vedelem