Hlavné menu UJS

„KULTÚRA – UMENIE – VZDELÁVANIE, INTERKULTÚRNE DEDIČSTVO V KONTEXTE MAĎARSKO-SLOVENSKÝCH VÄZIEB„

Úspechu a veľkému záujmu sa tešilo podujatie s názvom Kultúra – Umenie – Vzdelávanie, Interkultúrne dedičstvo v kontexte maďarsko-slovenských väzieb, uskutočnené dňa 29. septembra 2021 v rámci projektu Kultminor (21-120-01351), ktoré sa skladalo z dvoch častí. Prvú časť tvorila výstava „Životy v obrazoch”, v rámci ktorej sa prezentovalo trinásť osobností a umelcov, ktorých životy a tvorivá činnosť boli prepojené s územím dnešného Slovenska, a výročia ktorých si pripomíname v aktuálnom kalendárnom roku, resp. v minulom a budúcom roku (o.i. Ferenc Erkel, Franz Liszt, Károly Thern, Béla Kéler, Béla Bartók, Zoltán Kodály, Štefan Németh Šamorínsky, Jenő Szíjjártó, Gejza Dobi). Výstava, ktorej vizuálnu stránku projektovala Tímea Mészáros a obsahovú stránku zostavila Agáta Csehiová a ktorú slávnostne otvorila dekanka PF UJS Kinga Horváth za spoluprácu kurátorky Csilla Nagyovej je k nahliadnutiu do konca októbra vo foaie Pedagogickej fakulty Univerzity J. Selyeho v Komárne. Druhú časť podujatia prezentoval hudobno-literárny večer „Dedičstvo hudbou-slovom” vo veľkej sále Podunajského múzea, ktorý zahájil György Juhász rektor UJS v Komárne.
 
O slávnostnú atmosféru kultúrneho večera sa postarali: ženský spevácky zbor UJS Cantus Iuventus pod vedením Yvette Orsovicsovej, spevácky zbor Concordia a zbormajster István Stubendek, a taktiež interpretačné výkony účinkujúcich, menovite: Anita Tóth-Bakos (flauta), Agáta Csehiová (klavír), László Zsákovics (spev), Alexandra Zsidek, Áron Adalbert Juhász, Norbert Knirs (recitácia). Vďaka za hodnotné podujatie plné umeleckých zážitkov patrí nadšenému obecenstvu a taktiež Fondu na podporu kultúry národnostných menším, pomocou ktorého sa mohol projekt úspešne realizovať.
 

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies.

  
spam vedelem