Hlavné menu UJS

Spoločné zasadnutie ČKR a SRK

V dňoch 2. a 3. júna 2022 sa v Prahe stretlo takmer 60 rektoriek a rektorov slovenských a českých vysokých škôl, aby rokovali o procese zabezpečovania kvality vysokoškolského vzdelávania v súvislosti s akreditáciou na Slovensku a v Čechách, ako aj o zmenách v riadení vysokých škôl, ich financovaní a načrtli budúcu spoluprácu medzi Slovenskou rektorskou konferenciou (SRK) a Českou konferenciou rektorů (ČKR). Na stretnutí sa zúčastnil aj György Juhász, rektor UJS.

Slovenská rektorská konferencia a Česká konference rektorů sa jednotne stavajú proti vojne, ktorú vedie Ruská federácia na Ukrajine a vyzývajú k jej okamžitému ukončeniu. Spoločným cieľom SRK a ČKR je plnohodnotné zastúpenie našich vysokých škôl v Európskom vysokoškolskom, vzdelávacom, ako aj výskumnom priestore. Reprezentanti vysokých škôl obidvoch krajín chcú byť súčasťou diskusie o postavení vysokých škôl v budúcej Európe a vyzývajú politikov, aby pri definovaní európskej budúcnosti začlenili do svojich vízií aj postavenie a poslanie vysokých škôl, ktoré sú výnimočné tým, že spájajú vzdelanie, výskum a inovácie. Členovia SRK a ČKR sa zhodli, že pokiaľ ide o zákon o vysokých školách, ako na Slovensku, tak aj v Čechách považujú za najdôležitejší princíp autonómie vysokých škôl, vrátane riadenia finančných tokov a prístupu k prostriedkom na vedu a výskum.

Za dôležité členovia SRK a ČKR považujú kvalitný akreditačný systém a objektívne hodnotenie kvality vysokých škôl, ako aj ich internacionalizáciu. Podporujú, aby sa akreditačné agentúry pre vysoké školstvo stali členmi európskej siete ENQA a boli zapísané do Európskeho registra agentúr EQAR. Rast cien energií a inflácia v obidvoch krajinách a tiež pokles financovania verejných vysokých škôl v SR môžu uviesť vysoké školstvo do nepriaznivej situácie. SRK a ČKR preto považujú za dôležité každoročné navyšovanie financovania verejných vysokých škôl tak, aby podiel verejných financií na HDP vynakladaných na vysoké školstvo bol v dohľadnej dobe porovnateľný s priemerom krajín OECD. (zdroj: srk.sk)

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies.

  
spam vedelem