Hlavné menu UJS

Slávnostné otvorenie nového akademického roka na UJS

Dňa 16. septembra 2022 sa na Univerzite J. Selyeho uskutočnilo slávnostné otvorenie 19.  akademického roka. Rektor univerzity György Juhász vo svojom úvodnom prejave prezentoval prítomným najdôležitejšie udalosti a diania uplynulého akademického roka. Informoval o procesoch súvisiacich s vybudovaním vnútorného systému zabezpečovania kvality a harmonizáciou študijných programov na univerzite. V ďalšom predstavil realizované investície, z ktorých najrozsiahlejšou bola modernizácia ŠD Čajka, kde došlo aj ku kompletnej výmene okien a k rekonštrukcii balkónov. Rektor vo svojom prejave zdôraznil, že UJS vzdeláva najväčší počet maďarských učiteľov, ekonómov a IT špecialistov pre trh práce na Slovensku, a je jedinou inštitúciou, ktorá vychováva novú generáciu reformovaných duchovných. V ďalšom oboznámil prítomných s aktuálnymi počtami študentov, s prehlbovaním medzinárodnej spolupráce a zastúpením našej univerzity v medzinárodných organizáciách, ale informoval aj o neutešenom stave slovenského vysokého školstva a o vplyve  bezprecedentnej energetickej krízy na univerzitu.
 
Prítomným sa následne prihovoril zástupca štátneho tajomníka zodpovedného za národnú politiku Maďarska Péter Szilágyi a primátor mesta Komárno Béla Keszegh. Na slávnostnej udalosti prevzal z rúk rektora habilitačný dekrét prodekan Reformovanej teologickej fakulty Attila Lévai a ako uznanie za významnú publikačnú činnosť Cenu rektora ďalší vedecko-pedagogickí zamestnanci univerzity (celkom 27). V záverečnej časti podujatia odznel slávnostný sľub študentov 1. ročníka a krátky príhovor predsedu Študentskej samosprávy Jánosa Mészárosa.
 
Pozvanie našej univerzity prijali a slávnostného podujatia sa ďalej zúčastnili rektor Prešovskej univerzity v Prešove Peter Kónya, splnomocnenej vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky, emeritný biskup Reformovanej kresťanskej cirkvi na Slovensku László Fazekas, vedúca odboru úradu štátneho tajomníka zodpovedného za národnú politiku Maďarska Éva Czimbalmosné Molnár, podpredsedníčka Zväzu maďarských pedagógov na Slovensku Mária Vörös, predseda strany Szövetség-Aliancia Krisztián Forró a členovia správnej a vedeckej rady, akademického senátu našej univerzity a ďalší predstavitelia verejného, kultúrneho života a výchovno-vzdelávacích inštitúcií. (fotó: Katona T.)
 
 

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies.

  
spam vedelem